The Home Clinic biedt online interventies voor verslaving. Cliënten hebben contact met hun behandelaren in de online spreekkamer en kunnen op afstand worden gemonitord tijdens de detox. Belangrijke anderen, zoals gezinsleden of de partner worden hierbij intensief betrokken bij de behandeling.
0294 450 186The Home Clinic biedt online interventies voor verslaving waaronder gedragscognitieve en familie-interventies binnen de basis-GGZ en gespecialiseerde GGZ. Cliënten hebben via beeldbellen contact met hun behandelaren in de online spreekkamer en kunnen op afstand worden gemonitord tijdens de detox. De grote meerwaarde van onze online behandelingen is onder meer dat de behandeling zowel thuis als op elke andere, door de cliënt gewenste, locatie kan plaatsvinden en de cliënt belangrijke anderen kan uitnodigen in het consult. Lees meer over ons gedachtengoed, missie en visie.
Let op: The Home Clinic biedt geen crisisinterventie!
The Home Clinic biedt behandeling voor alcohol-, cocaïne- (en overige stimulantia-), benzodiazepine- en cannabisverslaving. Cliënten die naast hun verslaving angst, depressie of ADHD hebben, kunnen rekenen op een integrale behandeling. Hierbij worden de zorgstandaarden en richtlijnen gevolgd voor Stoornissen in het gebruik van Middelen.
Aan het einde van elke behandeling wordt met de cliënt een nazorgtraject afgesproken.
De online behandeling binnen de basis-GGZ bestaat uit een gedragscognitieve interventie voor verslaving.
U kunt mensen naar de basis-GGZ verwijzen met een vermoeden op een DSM-5 diagnose en enkelvoudige problematiek, zie in- en exclusiecriteria
Deze behandeling omvat 6 tot 10 consulten in de online spreekkamer en heeft een behandelduur van ca 3 maanden.
De mogelijkheden van de online spreekkamer worden hierbij optimaal benut doordat de behandelaar digitale informatie op het whiteboard kan delen met de cliënt waaronder animatie en filmpjes en samen met de cliënt bepaalde opdrachten kan uitwerken.
Behandeling in de gespecialiseerde GGZ bestaat uit een online detoxificatie (indien nodig) gevolgd door een combinatie van cognitieve gedragstherapie voor verslaving, C.R.A. (Community Reinforcement Approach) en existentiële analyse.
U kunt voor de gespecialiseerde GGZ mensen verwijzen met een vermoeden op een DSM-5 diagnose met moderate verslavingsproblematiek, zie in- en exclusiecriteria
Duur van de behandeling is ca 3 tot 6 maanden. Soms ook langer, bij meer complexiteit of terugval.
Binnen de gespecialiseerde GGZ vindt de online behandeling voor de cliënt bij voorkeur thuis plaats. Bij existentiële analyse wordt gekeken naar onderliggende problematiek of co-morbiditeit. Daarbij is het vinden van nieuwe perspectief een belangrijk aspect.
We werken hierbij nauw samen met de gezinsleden rondom de cliënt en zijn of haar huisarts. Indien de samenwerking (nog) niet is geformaliseerd in een samenwerkingsovereenkomst wordt er contact met u opgenomen om de samenwerking tijdens de behandeling zo goed mogelijk te laten verlopen.
The Home Clinic biedt een online detoxificatie. Hierbij worden cliënten op afstand gemonitord.
Onttrekking bij het stoppen met alcohol of drugs hoeft niet per definitie te betekenen dat een cliënt klinisch moet worden opgenomen. Bij een thuisdetox dient de cliënt echter wel te beschikken over familieleden die hem of haar willen ondersteunen.
Verder hanteert The Home Clinic als inclusie-criterium dat de cliënt bij een detoxificatie van alcohol niet meer dan ca. 15 E/dag mag drinken, zie In- en exclusiecriteria.
De monitoring op afstand waarborgt een veilige detox. Indien nodig is er meerdere keren per dag contact met de cliënt. The Home Clinic heeft hier ruim 14 jaar ervaring mee.
U kunt cliënten bij voorkeur verwijzen via Zorgdomein. Hier vindt u ook ons aanbod en de hulpmiddelen voor triage. U kunt eveneens de standaard verwijsbrief van The Home Clinic downloaden en versturen via zorgmail: 500094184@lms.lifeline.nl of faxen naar 0294 720 676. We nemen na de aanmelding contact op met de cliënt voor het maken van een afspraak.
Bij verwijzing volgt The Home Clinic de Landelijke Samenwerkingsafspraken tussen huisarts, generalistische basis GGz en gespecialiseerde GGz, zie ook de Samenvattingskaart Landelijke Samenwerkingsafspraken. De volledige tekst vindt u terug op GGZstandaarden.nl.
Maak een telefonische of online afspraak met een verslavingsarts of psycholoog van The Home Clinic.
0294 450 186Vroegtijdige herkenning van problematisch alcohol- of middelengebruik door zorgprofessionals zoals huisartsen, hulpverleners in de GGZ of bedrijfsartsen kan de kans op een chronisch beloop van een verslaving aanzienlijk verkleinen. Om deze reden is er veel aandacht in de Zorgstandaard Problematisch Alcoholgebruik en Alcoholverslaving1 voor preventie. U kunt hierbij gebruikmaken van de expertise van The Home Clinic.
1. Op dit moment is er nog geen zorgstandaard beschikbaar voor het gebruik van cannabis, cocaïne, amfetamine, ecstasy, GHB en benzodiazepines.
Bij vroegtijdige signalering van problematisch alcohol- of middelengebruik kunt u als zorgprofessional de kans op een chronisch beloop aanzienlijk verminderen door altijd het gesprek hierover aan te gaan met de cliënt. Mogelijk houden ook de klachten waarmee de cliënt u bezoekt verband met dit alcohol- of drugsprobleem. In het gesprek kunt u dit verband en het belang van verdere diagnostiek naar voren brengen. Een korte screening met bijvoorbeeld de AUDIT kan hierbij helpen.
Iemand met een alcohol- of drugsverslaving vertoont vaak meerdere signalen op uiteenlopend gebied. Denk hierbij naast zichtbare aanwijzingen voor verwaarlozing of (huiselijk) geweld ook aan problemen binnen het maatschappelijke of sociale domein, psychische problemen of lichamelijke klachten. Volgens de Zorgstandaard Zorgstandaard Problematisch Alcoholgebruik en Alcoholverslaving kunnen de volgende signalen aanleiding geven om dit gesprek aan te gaan:
The Home Clinic behandelt mensen in de basis-GGZ en gespecialiseerde GGZ. Dit betekent dat cliënten met een milde tot matig ernstige verslaving bij ons terecht kunnen. De behandeling is gericht op cliënten bij wie genezing is te verwachten en waarbij de cliënt zelf ook een reële wens heeft tot genezing. Hierbij voldoet de cliënt met maximaal 5 criteria aan de diagnose stoornis in middelengebruik. Hij of zij dient open te staan voor een online behandeling. Bij behandeling binnen de gespecialiseerde GGZ dient de cliënt te beschikken over mensen uit de directe omgeving die de cliënt tijdens de behandeling willen ondersteunen. Er mag hierbij geen sprake zijn van ernstige psychopathologie.
Indien er geen detoxificatie geïndiceerd is en er sprake is van enkelvoudige problematiek kan verwezen worden naar de basis-GGZ, anders naar de gespecialiseerde GGZ.
Nadat de verwijzing heeft plaatsgevonden wordt u met regelmaat geïnformeerd over de voortgang van de behandeling. U ontvangt in ieder geval bericht wanneer de eerste afspraken voor de intake zijn gepland, na afronding van de diagnostiek en aan het einde van de behandeling. Daarnaast wordt u tussentijds op de hoogte gehouden bij belangrijke wijzigingen in de gezondheidstoestand van de cliënt. De informatievoorziening kan zowel telefonisch als digitaal via Zorgmail plaatsvinden. Hierbij worden de adviezen opgevolgd van de Landelijke Samenwerkingsafspraken GGZ (LGA). De cliënt dient voorafgaand aan de behandeling toestemming te verlenen voor deze informatie-overdracht.
Informatie over verwijzen, samenwerken of onze filosofie vindt u ook in onze folder voor verwijzers.
Op dit moment heeft The Home Clinic met meerdere zorgverleners, waaronder huisartsen en GZ-instellingen een structurele samenwerkingsovereenkomst, zie ons Kwaliteitsstatuut voor een actueel overzicht.
The Home Clinic biedt tevens de patiëntgebonden samenwerkingsovereenkomst voor de duur van één behandeling. Hiermee heeft u de zekerheid dat de verantwoordelijkheidsverdeling rondom de patiënt goed is geregeld en weet u wie de aanspreekpunten zijn binnen The Home Clinic, ook als u nog niet eerder hebt verwezen naar The Home Clinic.
The Home Clinic heeft de ervaring dat deze formalisering van afspraken tot betere zorg leidt en het resultaat van de behandeling ten goede komt.
Wilt u meer informatie over mogelijke samenwerking dan kunt u contact opnemen met The Home Clinic.
0294 450 186Met een samenwerkingsovereenkomst kan de zorgverlening beter op elkaar worden afgestemd, kunnen afspraken worden gemaakt over de (informatie)overdracht en kunnen eventuele risico's in het zorgproces zoveel mogelijk worden geëlimineerd.
© 2004 The Home Clinic | versie oktober 2022