Bel The Home Clinic

Alcoholverslaving: wat zijn de symptomen?

Herken de symptomen van teveel drinken, wanneer ben je verslaafd en wat zijn de uiterlijke symptomen? Wat zijn de oorzaken en de gevolgen van alcoholverslaving?

Ik zoek hulp 0294 450 186

Zoek nu hulp!
Bel 0294 450 186

00:00 / 00:00

Herkennen van alcoholverslaving

In onze samenleving is het gebruik van alcohol sociaal geaccepteerd. Veel mensen drinken regelmatig een biertje of een wijntje, waardoor het gevaar van alcohol snel wordt onderschat en een alcoholverslaving soms laat wordt vastgesteld. Hierdoor is alcohol één van de meest gebruikte verslavende middelen ter wereld.

Als je twijfelt over je drankgebruik dan kun je eenvoudig vaststellen of je een alcoholprobleem hebt door jezelf af te vragen of je nog controle hebt over je alcoholgebruik. Check hiervoor de symptomen van teveel drinken. Je kunt het ook bij jezelf testen door een aantal maanden te stoppen met drinken. Als je grote moeite ondervindt om te stoppen of als je ontwenningsverschijnselen ervaart tijdens het stoppen met alcohol, heb je mogelijk een alcoholverslaving. Als je regelmatig teveel drinkt dan kan dit leiden tot gezondheidsrisico's zoals een hoge bloeddruk of kanker. Het is dus belangrijk om actie te ondernemen als je twijfelt over je gebruik.

Elk weekend alcohol

Binge-drinking: elk weekend alcohol

Je kunt ook een alcoholverslaving hebben zonder dagelijks te drinken. Sommige mensen drinken bijvoorbeeld op werkdagen niets maar gebruiken grote hoeveelheden alcohol in het weekend. Dit wordt ook wel binge-drinking genoemd. Als je elk weekend veel drinkt kunnen dezelfde risico's ontstaan als bij dagelijks drinken, maar is er ook een vergrote kans op black-outs, alcoholvergiftiging of een hartinfarct.

Ik zoek hulp

Symptomen van teveel drinken

Bij het vaststellen van een alcoholverslaving wordt er naast de hoeveelheid die je drinkt ook gekeken naar de psychologische of lichamelijke afhankelijkheid van alcohol. Hierbij staat een aantal symptomen voorop.

Drink je teveel alcohol? Check de 4 belangrijkste symptomen

  1. Je hebt steeds meer alcohol nodig om hetzelfde effect te bereiken;
  2. Als je stopt met drinken heb je last van ontwenningsverschijnselen zoals trillen of zweten;
  3. Je verlangt steeds vaker naar alcohol;
  4. Je blijft alcohol drinken terwijl jij of anderen vaststellen dat door het alcoholgebruik problemen in je leven ontstaan.

Als je twijfelt over je alcoholgebruik dan kun je de Alcoholtest doen. Deze test duurt 1 tot 1½ minuut en is volledig anoniem.

Symptomen van alcoholisme

De symptomen van alcoholisme zijn in te delen in verschillende stadia. Deze stadia zijn niet wetenschappelijk gedefinieerd, zoals de ernst van problematisch alcoholgebruik, maar ze bieden een goed beeld van de fasen die je doorloopt als je verslaafd raakt aan alcohol. De symptomen binnen elk stadium zijn tevens een belangrijke aanwijzing voor de intensiteit van de behandeling die iemand nodig heeft.

Vroege symptomen

  • Drinken om stress te verlichten
  • Redenen vinden om te drinken
  • Toename van tolerantie
  • Drinken om je beter te voelen
  • Drank speelt een steeds grotere rol in leven en denken

Midden symptomen

  • Alcohol­afhankelijkheid
  • Drinken om afkick­verschijnselen te voorkomen
  • Drinken in het geheim
  • Onvoor­spelbaar gedrag
  • Geheugenverlies en/of blackouts
  • Stemmings­wisselingen
  • Gebrek aan eetlust
  • Slaapproblemen
  • Stoppogingen mislukken

Late symptomen

Ernstig lichamelijke en geestelijke gezondheids­problemen, waaronder:

  • Verhoogd risico op leverschade
  • Verhoogde kans op hartproblemen
  • Geheugenverlies
  • Concentratie­stoornissen
  • Slecht eten en/of slechte zelfzorg
  • Verlies van baan
  • Verbroken relaties en gezinnen

Uiterlijke symptomen

Bij een langdurig en regelmatig gebruik van grote hoeveelheden alcohol kunnen op termijn uiterlijke symptomen ontstaan, onder meer omdat alcohol een slechte invloed heeft op de bloeddruk waardoor de aderen minder goed doorbloed raken. Hierdoor kunnen de volgende symptomen ontstaan:

Invloed van alcohol op het uiterlijk

  • Rood gelaat, soms met rode gesprongen aders bij de neus en de wangen;
  • Dof haar;
  • Rode ogen of gesprongen adertjes in de ogen;
  • Vetophoping rondom de navel en in een later stadium juist sterke vermagering;
  • Onaangename lichaamsgeur omdat de alcohol wordt afgebroken en via het zweet wordt afgegeven;
  • De adem ruikt naar alcohol

Oorzaken van een alcoholverslaving

De meeste verslavende middelen, waaronder alcohol, beïnvloeden het plezier- en beloningscentrum in de hersenen. Door regelmatig alcoholgebruik passen de hersenen zich aan waardoor je steeds meer behoefte hebt aan alcohol en de controle over het gebruik verliest. Alcohol wordt een obsessie.

Alcoholverslaving is verlies van vrije wil over het gebruik van alcohol.

Biologische oorzaken

Bij herhaald alcoholmisbruik verandert de chemie van je hersenen waardoor je psychologisch en lichamelijk verslaafd raakt aan alcohol.

Alcohol verstoort je beoordelingsvermogen en tast je vermogen tot zelfbeheersing aan. Als je veel en vaak alcohol drinkt dan beland je in een viceuze cirkel omdat je lichaam juist dan bij onthouding steeds meer zal hunkeren naar alcohol. Uiteindelijk kun je gaan geloven dat je zonder drank niet meer functioneert.

De veranderingen die alcohol veroorzaakt in de hersenen kunnen levenslang zijn.

Sociale oorzaken

Alcoholverslaving komt relatief vaak voor omdat drinken een geaccepteerd onderdeel van de samenleving is.

De meeste Nederlanders proberen voor het eerst alcohol rond hun 15e levensjaar. Jongeren kijken naar volwassenen en denken dat drinken veilig is, omdat hun ouders het ook doen. Volgens de Nationale Drug Monitor heeft 80% van de Nederlanders van 12 jaar en ouder minstens één keer in hun leven alcohol gedronken.

Armoede, schulden, eenzaamheid en het ontbreken van een levensdoel of perspectief geven een grotere kans op alcoholverslaving.

Co-morbide stoornissen

Sommige mensen raken eerder verslaafd aan alcohol dan anderen omdat hun hersenen gevoeliger zijn voor de effecten hiervan.

Bij 50% van de mensen met een alcoholverslaving speelt genetische aanleg een belangrijke rol. Daarnaast geven bepaalde psychologische stoornissen een grotere kans om verslaafd te raken aan alcohol. Deze aandoeningen staan bekend als co-morbide stoornissen als ze naast de alcoholverslaving bestaan.

Binnen The Home Clinic worden zowel co-morbide stoornissen als verslaving behandeld om de kans op volledig herstel te vergroten.

Psychische stoornissen met een verhoogd risico op alcoholverslaving

Soms wordt alcohol gebruikt als middel om bepaalde psychische problemen tegen te gaan. Hierdoor neemt de kans op een alcoholverslaving toe terwijl de psychische problemen met de alcohol niet worden opgelost en soms zelfs verergeren. Veel voorkomende stoornissen met een verhoogde kans op alcoholverslaving zijn:

  • Angst, depressie of rouwverwerking: Sommige mensen gebruiken alcohol om hun angst, verdriet of depressieve gevoelens te doven. Bij langdurig gebruik verdwijnen echter de positieve bijwerkingen van alcohol en kun je juist meer angstig of depressief worden.
  • Hyperactiviteit en concentratieproblemen: Alcohol vertraagt de activiteit in de hersenen en geeft ontspanning. Sommige mensen gebruiken daarom alcohol om hun innerlijke onrust te bestrijden. De werking hiervan is echter tijdelijk en na verloop van tijd kunnen de problemen juist verergeren.
  • Relatieproblemen: alcohol vermindert de impulsbeheersing waardoor er meer kans is op emotioneel en agressief gedrag. Dit kan leiden tot meer conflicten en vijandigheid
  • Stress en burn-out klachten: De verleiding is soms groot om een drankje te nemen om te kunnen ontspannen. Alcohol ondermijnt echter het probleemoplossend vermogen en dit kan gevoelens van faalangst en stress doen verergeren.

Andere stoornissen die een verhoogd risico op alcoholverslaving geven zijn:

  • Hypersensitiviteit
  • Aanpassingsstoornis
  • Borderline persoonlijkheids­stoornis
  • Antisociale persoonlijkheids­stoornis
  • Autisme
  • Ontwikkelings­stoornis of laag IQ
  • Niet aangeboren hersenletsel
  • Foetaal Alcohol Syndroom (FAS)

Bron: Trimbos

Gevolgen van alcoholverslaving

Alcoholverslaving heeft fysieke, psychologische en sociale gevolgen. De meest voorkomende signalen van een alcoholverslaving zijn onder meer het doorgaan met drinken ondanks de negatieve gevolgen en prioriteit geven aan drinken boven alles. Daarnaast kan een alcoholverslaving gezondheids- of psychologische problemen in stand houden, versterken en zelfs veroorzaken. Dit geldt onder meer voor angst, burnout of depressie.

Korte en lange termijn gevolgen van alcoholgebruik

Korte termijn effecten zijn effecten die optreden nadat iemand overmatig alcohol heeft gedronken. Deze kunnen onder meer bestaan uit:

  1. Geheugenverlies
  2. Verlies van impulsbeheersing
  3. Verminderd inschattingsvermogen
  4. Versuftheid
  5. Onduidelijke spraak
  6. Overgeven
  7. Diarree
  8. Bewusteloosheid

Bij langdurig overmatig alcoholgebruik kunnen er verschillende gezondheidsrisico's ontstaan. Zo is er onder meer een verhoogd risico op:

  1. Ongelukken en geweldsincidenten
  2. Verslaving
  3. Hoge bloeddruk
  4. Maagzweer
  5. Hersenschade
  6. Vermindering van vruchtbaarheid
  7. Geboorte-afwijkingen
  8. Kanker

Een alcoholverslaving raakt nooit de drinker alleen. Alcoholisten hebben vaak moeite om een gezonde relatie met hun partner of kinderen in stand te houden en vrienden en familieleden van alcoholisten krijgen eveneens te maken met de gevolgen van deze aandoening. The Home Clinic betrekt zoveel mogelijk de gezinsleden bij een behandeling om mensen te leren samenwerken in de strijd tegen verslaving en hiermee de negatieve spiraal van conflict en wantrouwen te doorbreken.

De gevolgen op sociaal en maatschappelijk vlak kunnen onder meer bestaan uit:

  1. Relatieproblemen
  2. Problemen binnen het sociale netwerk van vrienden, familie en collegae
  3. Problemen op het werk
  4. Financiële problemen
  5. Juridische problemen

Alcohol kan gevaarlijke interacties veroorzaken met drugs, maar ook met vrij verkrijgbare medicijnen en zelfs met cafeïne. Tijdens een intake bij The Home Clinic wordt er gevraagd naar andere drugs en medicijnengebruik naast alcohol. Verder wordt door middel van bloedonderzoek in kaart gebracht of er lichamelijk schade is aan organen als nier en lever.

De volgende interacties zijn berucht:

  1. Combinatie van alcohol met cocaïne: door het gebruik van cocaïne zijn mensen in staat enorme hoeveelheden alcohol te drinken die normaal niet mogelijk zijn. Hierdoor is een grotere kans op alcohol­vergiftiging.
  2. Combinatie van alcohol en paracetamol: de combinatie doet een grote aanspraak op de lever waardoor je sneller schade kunt oplopen aan dit orgaan.

Ontwennings­verschijnselen bij het stoppen met alcohol

Naast bovengenoemde korte en lange termijn gevolgen kun je ontwenningsverschijnselen of afkickverschijnselen ervaren als je stopt met drinken. Deze ontwenningsverschijnselen kunnen matig tot zeer ernstig zijn. Bij een ernstige alcoholverslaving moet het stoppen met drinken daarom altijd onder controle van een verslavingsarts of verslavingszorginstelling gebeuren.

Lees meer over ontwenningsverschijnselen bij alcohol.

Wil je stoppen met alcohol?

Een alcoholverslaving wordt erger als je blijft drinken. Herken je bovenstaande bij jezelf of een ander dan heb je hulp nodig. The Home Clinic biedt lichte tot intensieve hulp bij het afkicken van alcohol. Je kunt ons bellen als je meer wilt weten over onze behandelingen of als je hulp zoekt bij het stoppen met alcohol.

Verlies van Controle?

Twijfel je over je eigen alcoholgebruik of dat van een dierbare naaste?

0294 450 186
alcohol hunkering