Bel The Home Clinic

The Home Clinic

Online behandeling van Verslaving

Bel The Home Clinic

Cocaïneverslaving

Cocaïne is een verslavende drug en verandert de chemische werking van je hersenen. De drug stimuleert het beloningssysteem in je hersenen. Hierdoor neemt de drang om steeds meer cocaïne te gebruiken toe en dit leidt uiteindelijk tot cocaïne-afhankelijkheid en verslaving.

Meld je aan 0294 450 186

Op deze pagina

Snelle feiten Cocainegebruik

Ca 1 op de 20 Nederlanders van 18 jaar en ouder heeft wel eens cocaïne gebruikt. Dit komt overeen met ca. 700.000 Nederlanders.
1 op de 50 Nederlanders van 18 jaar en ouder heeft in het afgelopen jaar cocaïne gebruikt.

Cocaïnegebruik onder mannen komt 2 tot 3 keer zo vaak voor als onder vrouwen. 7,1% van de mannen heeft wel eens cocaïne gebruikt tegen 3,1% van de vrouwen.

Het gebruik van cocaïne komt het meest voor onder jong-volwassenen van 20 tot 30 jaar. In deze groep heeft 10 tot 13% ooit gebruikt.

Cocaïnegebruik komt ook meer voor onder hoogopgeleiden. 6,7% van de hoogopgeleiden heeft wel eens cocaïne gebruikt tegen 3.3% onder laagopgeleiden en 5,2% onder middelbaar opgeleiden.

Bron: Trimbos

Cocaïne behoort tot de stimulantia en is een oppeppende drug. Cocaïne geeft een euforisch gevoel met veel zelfvertrouwen en energie. Vermoeidheid verdwijnt en effecten van drugs en alcohol worden verminderd.

Benzoylmethylecgonine.

Coke, wit, sneeuw, poeder

In Nederland is het in bezit hebben van of het handelen in cocaïne verboden volgens de Opiumwet. Dit betekent dat het bezit van cocaine wettelijk gezien strafbaar is.

Als er een vermoeden bestaat van cocainegebruik in het verkeer kan de politie een speekseltest laten uitvoeren. Is de uitslag positief dan kan de politie bloed afnemen om aan te tonen wat het gehalte van de stof in het bloed is. Als er onder invloed is gereden dan kan er een boete of straf opgelegd worden en kan er een rijgeschiktheidskeuring volgen bij het CBR.

Gesnoven, gespoten, gerookt.

Hoog

 • Verlies van eetlust
 • Impotentie
 • Prikkelbaarheid
 • Hoofdpijn
 • Schokken, stuiptrekkingen en epileptische aanvallen
 • Psychose met achterdocht en agressief of gevaarlijk gedrag
 • Hart- of herseninfarct
 • Ontsteking van neusslijmvlies en voorhoofdsholte
 • Extreme vermoeidheid en uitputting
 • Psychologische problemen waaronder depressiviteit en angst
 • Overdosis met als gevolg extreme achterdocht en wanen, hersenbloeding, hartinfarct, ademstilstand en snel op elkaar volgende epileptische aanvallen.

Enkele van bovengenoemde risico's kunnen blijvend zijn en daarnaast kunnen er ook andere problemen optreden waaronder:

 • Blijvend risico voor hart- en bloedvaten
 • Psychische problemen waaronder depressie en angst
 • Agressie, wanen en achterdocht
 • Verandering van persoonlijkheid. Bij langdurig gebruik kunnen mensen snel prikkelbaar en obsessief gedrag vertonen.
 • Gewichtsverlies
 • Verslaving
 • Vermindering seksuele potentie

Wat is Cocaineverslaving?

Veel mensen gebruiken cocaïne voor het eerst in sociale omstandigheden. Omdat de drugs energie geeft en sociale drempels verlaagt is het een populaire feestdrug.

Cocaïne - ook bekend onder straatbenamingen als coke, sneeuw, wit en poeder - is een stimulerend drug met het uiterlijk van een fijn, wit kristal poeder, iets grover dan poedersuiker. Cocaïne veroorzaakt intense gevoelens van plezier en versnelt de lichaamsfuncties. Hoewel cocaïne een euforisch gevoel van energie geeft, heeft het gevaarlijke effecten op het lichaam. Cocaïne kan een hartaanval, beroerte en plotselinge dood veroorzaken.

Cocaïne is een sterke drug en behoorlijk verslavend. Omdat het effect van de drug relatief snel verdwijnt is het risico groot dat je het herhaaldelijk wilt gebruiken om het gevoel te behouden. Als gevolg hiervan leidt recreatief gebruik van cocaïne vaak snel tot verslaving. Professionele behandeling biedt de meeste kans om cocaïneverslaving te overwinnen, zelf stoppen lukt zelden.

Wanneer is iemand aan cocaïne verslaafd?

Mensen die veel cocaïne gebruiken zijn meestal verslaafd, maar de gebruikshoeveelheid of -frequentie zijn niet bepalend voor het vaststellen van een cocaïneverslaving. Verslaving is vooral afwijkend gedrag: er wordt dwangmatig en obsessief gebruikt ondanks de negatieve consequenties.

Mensen die verslaafd zijn aan cocaïne bouwen hun hele leven om het gebruik van de drug. Een cocaïneverslaving is duur, men kan makkelijk 100eu per dag of meer besteden aan het gebruik van cocaïne. Af en toe gebruiken van cocaïne lijdt snel tot een cirkel van gebruiken. Wanneer mensen onder invloed zijn van cocaïne kunnen ze zich in het midden van het universum en onoverwinnelijk voelen. Op het moment dat cocaïne uitwerkt verdwijnen deze gevoelens. Mensen raken vermoeid, sterk geagiteerd en worden geplaagd door sterke hunkering en willen hierdoor weer opnieuw gebruiken.

Een cocaïneverslaving stoppen is moeilijk en complex maar met een gespecialiseerde behandeling is de sterke hunkering te overwinnen.

Wat is cocaïne?

Cocaïne is een krachtig stimulerend en verdovingsmiddel. Hoewel de drugs doorgaans op straat wordt verkocht als een wit poeder, is dat geen pure cocaïne. Drugsdealers voegen meestal andere stoffen toe, zoals meel, bakpoeder en talkpoeder om hun voorraad en winst te vergroten.

Crack of base cocaïne is een zuivere vorm van rookbare cocaïne. Base coke wordt zo genoemd omdat aan snuifcoke een base wordt toegevoegd en wordt gekookt. Hierna is het rookbaar.

Crack-cocaïne is een goedkopere, brokkenachtige vorm van de drug dat is gemaakt van poeder-cocaïne. Het wordt crack genoemd vanwege het knettergeluid dat het maakt als het wordt gerookt. Eén van de belangrijkste verschillen tussen crack en cocaïne is de snelheid waarmee de drug wordt opgenomen en effect heeft. Wanneer mensen roken of injecteren ervaren ze een onmiddellijke rush van ongeveer 5 tot 15 minuten. Het snuiven van cocaïne resulteert in een langzamere en minder krachtige high dan roken, maar de effecten duren meestal langer.

Een crackverslaving kan sneller optreden dan een cocaïneverslaving. Vrijwel direct na de 1e of 2e keer dat iemand crack gebruikt ontstaat er een sterke behoefte om het opnieuw te gebruiken wat kan resulteren in herhaald gebruik en verslaving. Ook het roken van base coke is verslavender dan het gebruik van gewone cocaïne.

Korte geschiedenis van cocaïne

Cocaïne wordt gewonnen uit de bladeren van de cocaplant, afkomstig uit Zuid-Amerika. Eeuwenlang hebben de inwoners uit deze regio's op cocabladeren gekauwd om energie op te wekken en honger en hoogteziekte te bestrijden. Aan het einde van de 19e eeuw isoleerden wetenschappers het actieve ingrediënt uit cocabladeren, waardoor een zuiverder en krachtiger vorm van de substantie werd gecreëerd. Ze noemden het cocaïne. De drug werd rond de eeuwwisseling verboden nadat de schadelijke en verslavende effecten beter bekend werden.

In de jaren '70 kwam cocaïne weer op de markt als een populaire drug onder club- en partycircuit-bezoekers. Nadat het cocaïnegebruik in 1982 een hoogtepunt bereikte in de VS, zijn er tekenen dat de drugs opnieuw een comeback maakt. In Nederland staat cocaïne op de 3e plaats van meest gebruikte drugs (bron Trimbos).

Herkennen van cocaïneverslaving

Een milde en lichte cocaïne verslaving is voor buitenstaanders niet altijd te herkennen omdat iemand goed kan blijven functioneren en het onder invloed zijn van cocaïne nog niet door gezinsleden als zodanig wordt herkend. Het eerste cocaïne gebruik is vaak bij sociale gelegenheden en gebeurt in de regel niet openlijk. De eerste signalen binnen het gezin komen vaak als iemand in een crash zit. Dit zijn symptomen die enkele uren nadat het cocaïnegebruik is gestaakt optreden. Deze symptomen worden vaak niet herkend als een crash maar bij voortdurend gebruik loopt de persoon steeds meer vast en gaat afwijken van het ritme in het gezin of de relatie. Uiteindelijk loopt iemand met een cocaïne verslaving volledig vast.

Hoe herken je een cocaïneverslaving?

In deze video vertelt Pieter Bodewits, directeur van The Home Clinic hoe je cocaïnegebruik en verslaving kunt herkennen.

Heb je naar aanleiding van deze video nog vragen of ben je op zoek naar hulp dan kun je contact met ons opnemen.

0294 450 186

Herkennen van cocaïnegebruik in het kort

Herkennen van cocaïnegebruik

Cocaïne heeft een kortdurende werking. Als cocaïne gesnoven wordt dan werkt het binnen enkele minuten tot ca een half uur.

Gebruik is vaak te herkennen aan de volgende uiterlijke en gedragsmatige kenmerken:

 • Vaak verwijde pupillen, dit ziet er uit als diepe mooie donkere oogpupillen
 • Strak gespannen spieren
 • Euforisch, energiek en zelfverzekerd
 • Veel praten, vaak overmoedige verhalen, van de hak op de tak
 • Snel prikkelbaar, agressief of geïrriteerd
 • Moeten vaak naar de toilet
 • Lijken vaak grote hoeveelheden alcohol te kunnen gebruiken
 • Verhoogde hartslag
 • Verminderde eetlust
 • Achterdochtig, angstig, kunnen ook wanen ontwikkelen

Herkennen van crash

Binnen een uur bereikt cocaïne de hoogste concentratie in het bloed, waarna het alweer afgebroken wordt met een halfwaardetijd van ca 1 uur. Dit betekent dat na 2 uur de helft van de cocaine uit het bloed is verdwenen. Een crash treedt dan ook vrij snel op en is te herkennen aan de volgende symptomen:

 • Extreme vermoeidheid, persoon is niet te wekken in de ochtend
 • Depressief, down
 • Prikkelbaar of geïrriteerd, soms ook explosieve conflicten vaak dezelfde dag

Herkennen van cocaineverslaving

Cocainegebruik is zeer verslavend door de korte werking van het middel en de crash die na het gebruik optreedt. De persoon loopt steeds meer vast en gaat afwijken van het ritme in het gezin of de relatie. De verslaving wordt hierdoor steeds duidelijker zichtbaar en uit zich onder meer in de volgende kenmerken:

 • Verstoord dag-nacht ritme
 • Stemmingswisselingen met afwisselend onder invloed zijn van cocaïne (woordenstroom, ongeremd gedrag, onrealistische plannen, opgeblazen zelfgevoel) in schril contrast met gedrag tijdens de crash (down, vermoeid, prikkelbaar)
 • Psychologische problemen waaronder angst en depressie, ontwikkelen van een psychose
 • Onverklaarbare afwezigheid bij werk of van huis
 • Financiële problemen met schulden
 • Problemen en disfunctioneren op het werk
 • Relatieproblemen met overspel of agressie binnen het gezin
 • Onbetrouwbaar, onberekenbaar en oneerlijk gedrag naar gezinsleden
 • Lichamelijke kenmerken waaronder sterke vermagering, ontsteking van neusslijmvlies, hart- en vaatproblemen

Cocaïne in je relatie of gezin

Partners of ouders die ontdekken dat hun geliefde of kind cocaïne gebruikt zijn in eerste instantie geschokt. Ze zoeken op internet naar informatie om hun vermoedens te bevestigen, maar blijven vaak twijfelen en weten niet goed wat ze moeten doen. Als de verslaafde partner of kind daarentegen in de gaten heeft dat er iets wordt vermoed dan zal hij of zij proberen om de verslaving te verbergen of tijdelijk zijn of haar gedrag te verbeteren. Dit is meestal van korte duur en de symptomen zullen terugkeren omdat iemand met een verslaving geen controle meer heeft over het gebruik.

Als je vermoedt dat je partner of een gezinslid cocaïne gebruikt dan is het vooral belangrijk om niet te twijfelen aan je eigen oordeel of gevoel maar hierop durven te vertrouwen. Een tweede belangrijke stap is het inschakelen van deskundigen in de verslavingszorg. De ervaring leert dat veel puzzelstukjes en onduidelijkheden op zijn plek vallen na 1 of 2 gesprekken met een professional. Zij kunnen ook adviseren over hoe het beste een eerste gesprek over dit onderwerp wordt aangegaan.

Verslaving treft nooit alleen de persoon die gebruikt maar raakt ook het leven van de partner, ouders en gezinsleden. Dit is bijna altijd in emotioneel maar ook vaak in financieel opzicht. Daarnaast kunnen er opvoedproblemen ontstaan en kunnen de overige gezinsleden depressief worden of slachtoffer van verbaal of fysiek huiselijk geweld. Snel en resoluut ingrijpen kan veel van deze problemen voorkomen.

Belangrijke stappen als cocaïneverslaving in je relatie of gezin speelt

 1. Twijfel niet
 2. Vraag direct professionele steun
 3. Neem iemand in vertrouwen
 4. Ga het gesprek aan
 5. Bescherm jezelf of het gezin door vroeg en resoluut in te grijpen
0294 450 186