The Home Clinic
Bel The Home Clinic

Scholing

The Home Clinic organiseert met regelmaat (incorporate) trainingen voor onder meer de POH-GGZ, psychologen en FACT-teams over verslaving en de behandeling van verslaving. Indien u meer informatie wilt over de inhoud van deze trainingen dan kunt u contact opnemen met The Home Clinic.

0294 450 186

Op deze pagina

Op aanvraag Scholing Verslaving

The Home Clinic verzorgt scholing voor onder meer de POH, fact-teams en zorgverleners die werkzaam zijn in de GGZ waaronder verpleegkundigen, psychologen en maatschappelijk werkers. Bij voldoende inschrijving kan accreditatie worden aangevraagd bij de Nederlandse Vereniging van Praktijkondersteuners (NVvPO) en de Landelijke vereniging POH GGZ (LV POH-GGZ).

Achtergrond

Bij de POH en in de GGZ is er vaak behoefte aan meer kennis over verslaving. Bij deze scholing komen onder meer de volgende onderwerpen aan bod:

 • De koppeling tussen het gebruik van een specifiek middel en lichamelijke en mentale kenmerken.
 • Veilig en verantwoord ontgiften van alcohol, cannabis of stimulantia.
 • De gevolgen van alcohol- en drugsgebruik bij jonge mensen.
 • Schadelijke gevolgen van alcohol- en drugsgebruik op lange termijn.
 • Anticiperen op somatische en mentale aangrijppunten om de patiënt in behandeling te krijgen of te houden.
 • Laatste onderzoek op het gebied van behandeling van verslaving (psycho-somatische-educatie).

Doelgroep

Spreker

Pieter Bodewits, verslavingsarts-KNMG. Sinds 2003 werkzaam als verslavingsarts en sinds 2013 KNMG-geregistreerd. Afgelopen jaren werkzaam geweest in zowel klinisch als poliklinische setting. Nu werkzaam als eerste geneeskundige bij The Home Clinic. Tevens mede-auteur van wetenschappelijk onderzoek naar de werking van Baclofen bij alcoholverslaving i.s.m. de Universiteit van Amsterdam in 2017.

Kosten en tijdsinvestering

De scholing is 180 euro per deelnemer (excl. BTW) bij een minimale inschrijving van 10 deelnemers. Netto contacttijd is 540 minuten verdeeld over 3 dagdelen.

Omschrijving van de leerdoelen

 1. Kennis van de epidemiologie ten aanzien van de schade en de gevolgen van problematisch alcohol-, cannabis- en stimulantiagebruik zowel maatschappelijk als in de huisartsenpraktijk.
 2. Kennis over verslavingssymptomen en determineren van problematisch alcohol-, cannabis- en stimulantiagebruik.
 3. Kennis over mentale en fysieke mechanismes tijdens ontwenning bij alcohol, cannabis en stimulantia.
 4. Complicaties en indicaties voor verwijzing.
 5. De nieuwste inzichten van verantwoord alcoholgebruik en inzicht op het lange termijneffect van alcohol ten aanzien van maligniteiten.
 6. Kennis over de treatment gap bij problematisch alcoholgebruik en concrete handvaten voor de praktijkondersteuner om de actiebereidheid van de patiënt te verhogen ten aanzien van problematisch alcoholgebruik.
 7. Kennis over de pathofysiologie van alcohol-, cannabis- en stimulantiaverslaving en het verband met mentale klachten op korte termijn.
 8. Kennis over de pathofysiologie van alcohol-, cannabis- en stimulantiaverslaving en het verband met somatische klachten op korte termijn.
 9. Aangrijppunten in de eerste lijn voor behandeling van cannabisgebruik.
 10. Aangrijppunten in de eerste lijn voor behandeling van stimulantiagebruik.

Locatie en data van de scholing

3 dagdelen: ochtend van 9 tot 12 of middag van 14 tot 17 uur. De opleiding kan in overleg via Teams of incorporate bij de instelling of praktijk worden gegeven.

Aanmelden

Wilt u meer weten over de scholing van The Home Clinic dan kunt u zich vrijblijvend aanmelden. We nemen dan contact met u op om de wensen en mogelijkheden te bespreken.


* Gegevens worden vertrouwelijk behandeld en in geen geval verstrekt aan derden.

© 2004 The Home Clinic | versie maart 2024