The Home Clinic
Bel The Home Clinic
Test je alcoholgebruik!

Wil je weten of je teveel drinkt?

Bij een alcoholverslaving heb je geen controle meer over je alcoholgebruik. Wil je weten of je teveel drinkt en een alcoholverslaving hebt? Doe de test!

De vragen uit deze test zijn afgeleid van de criteria voor Problematisch Alcoholgebruik uit de DSM 5, het professionele handboek voor de diagnostiek van psychiatrie en verslaving.

Heb je in de afgelopen 12 maanden meer of langer gedronken dan je oorspronkelijk wilde of had bedoeld?

Heb je in de afgelopen 12 maanden meer dan eens geprobeerd je alcoholgebruik te minderen zonder dat dit lukte?

Heb je in de afgelopen 12 maanden veel tijd besteed aan drinken of was je veel tijd kwijt aan het herstellen van een kater?

Heb je in de afgelopen 12 maanden wel eens zo'n sterk verlangen gehad dat je aan niets anders kon denken dan aan drinken?

Heb je ooit het gevoel of besef gehad dat het drinken of het hebben van een kater je verantwoordelijkheden binnen het werk, school of gezin verstoorden?

Bleef je in de afgelopen 12 maanden drinken ondanks problemen met vrienden of familie?

Ben je in de afgelopen 12 maanden gestopt met activiteiten waar je vroeger plezier in had, zodat je kon drinken?

Heb je in de afgelopen 12 maanden meer dan eens deelgenomen aan gevaarlijk of roekeloos gedrag na het drinken, zoals autorijden of onbeschermde seks hebben?

Ben je in de afgelopen 12 maanden wel eens doorgegaan met drinken ondanks depressieve of angstige gevoelens, na een black-out, of dat je weet dat het drinken een andere ziekte of aandoening zou kunnen verergeren?

Moet je steeds meer drankjes nemen om hetzelfde effect te bereiken?

Heb je ooit afkickverschijnselen gehad zoals hallucinaties, trillen, slaapproblemen, misselijkheid, zweten, verhoogde hartslag, prikkelbaarheid, epileptische aanval, depressieve gevoelens op het moment dat de effecten van alcohol beginnen af te nemen?

© 2004 The Home Clinic | versie oktober 2022