Wetenschappelijk onderzoek

Lees de brochure voor meer informatie.

Als je vragen hebt dan kun je een mail sturen naar het algemene contactadres: alcoholonderzoekuva@gmail.com.

Je kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de uitvoerende onderzoeker dr. Nicole Oei (tel: 06 2569 0508, mail: N.Y.L.Oei@uva.nl) of de projectleider dr. Kiki Nikolaou (mail: k.Nikolaou@uva.nl).

Meld je Aan voor het Onderzoek

Logo Universiteit van Amsterdam

Neurocognitieve effecten van aandachttraining bij alcoholafhankelijkheid

The Home Clinic werkt op dit moment samen met de Universiteit van Amsterdam voor het onderzoek 'Aandachttraining'

In dit onderzoek worden de effecten op de hersenen onderzocht van een nieuwe vorm van aandachttraining als aanvullende behandeling bij alcoholafhankelijkheid. Bij deze vorm van behandeling worden aandachtsprocessen getraind. Met behulp van zogenoemde functionele hersenscans (fMRI) zijn de onderzoekers in staat om die effecten op de hersenen te onderzoeken. Na het onderzoek zullen er meer details worden gegeven over het doel van het onderzoek. Het onderzoek wordt begeleid door Prof. Dr. R. Wiers.

Wat zijn de voordelen van meedoen aan het onderzoek?

In een eerder onderzoek heeft de UvA gevonden dat aandachttraining als aanvulling bij de behandeling voor alcoholproblemen een deel van de mensen hielp om succesvol van de drank af te blijven. In dit onderzoek worden de effecten van een nieuwe vorm van aandachttraining onderzocht. Om deze effecten te onderzoeken, maakt de UvA gebruik van twee vormen van aandachttraining. De onderzoekers verwachten dat beide trainingen zullen helpen maar dat de ene training wel een groter effect zal hebben dan de andere training. Welke vorm training u tijdens het onderzoek zult krijgen wordt willekeurig bepaald, u heeft een 50% kans ingedeeld te worden tot de training waarvan de onderzoekers het grootste effect verwachten. Onafhankelijk van welk type training u heeft gedaan kunt u nadat uw deelname aan het onderzoek voltooid is ervoor kiezen om door te trainen. De training die u in dat geval zult krijgen is gegarandeerd de training waarvan de onderzoekers het grootste effect verwachten.

Wat zijn de nadelen van meedoen aan het onderzoek?

Deelname aan het onderzoek kost extra tijd, u komt twee keer naar de Universiteit van Amsterdam en doet zelf via internet mee aan de aandachttraining. Er zijn geen noemenswaardige gevaren aan het onderzoek verbonden.


Logo Universiteit van Amsterdam

Onderzoek naar het effect van hoge dosering Baclofen bij alcoholverslaving

De aanmelding voor dit onderzoek is inmiddels gesloten.

Inhoud van het onderzoek

In samenwerking tussen de Universiteit van Amsterdam, het Academisch Medisch Centrum en The Home Clinic is een onderzoek gestart naar het effect van hoge dosering Baclofen bij alcoholverslaving. Baclofen wordt regelmatig in wisselende doseringen voorgeschreven tegen trekaanvallen bij alcoholverslaving en lijkt vooralsnog opmerkelijke resultaten te boeken. Met dit onderzoek hopen we uiteindelijk meer inzicht te krijgen in de werking van Baclofen en de meest effectieve dosering.

Bij clienten die deelnemen aan dit onderzoek wordt de behandeling volledig vergoed dan wel neemt The Home Clinic het niet vergoede deel volledig op zich.

Meer informatie?

Het onderzoek werd begeleid door Prof. Dr. R. Wiers, UvA en dr. P. Bodewits verslavingsarts – KNMG, The Home Clinic